Articole filtrate după dată: Iunie 2014
Vineri, 27 Iunie 2014 00:00

Leacuri în tratarea răcelii

Remedii cu miere pentru răceală, tuse şi dureri de gât:

Pentru răceală şi tuse ştimcu toţi că, de ani de zile, serecomandă mierea. Iată câtevaremedii de plante la care estebine să adăugaţi miere:

 • - pentru a face un sirop natural pentru tuse, fierbeţi o lămâiepentru 10 minute. Strecuraţi su-cul şi apoi adăugaţi două linguride glicerină şi două de miere.
 • - Dacă apare şi o inflamaţiea gâtului puneţi două linguri derozmarin uscat peste care turnaţijumătate de litru de apă clocotităşi le lăsaţi să infuzeze 10 minute.Strecuraţi lichidul şi adăugaţilămâie şi miere.

Usturoi amestecat cu miere pentru răceală şidureri în gât:

Se zdrobesc 2-3 căţei de us-turoi, şi se amestecă cu 4-5linguriţe de miere de albine. Dinacest preparat se ia câte olinguriţă din jumătate în jumătatede oră. În usturoi s-au descoperitmai mult de douăzeci desubstanţe antivirale şi antibac-teriene, care fac din el cel maiputernic antigripal cunoscut.

Lămâie amestecată cu miere pentru durerileîn gât

Amestecaţi jumătate delămâie curăţată cu 4-5 linguride miere şi consumaţi compoziţiadupă masă sau în timpul meseide câteva ori pe zi. Lămâiavindecă răceala şi virozeledatorită conţinutului bogat devitamina C.

Din lămâie se mai poate faceun ceai care tratează foarte binerăceala şi virozele: Ceaiul delămâie se obţine din 3 lămâităiate în sferturi şi puse la fiertîn 500 ml apă. Se lasă la fiert 5-10 minute şi se consumă îndulcitcu miere.

Ceaiul de tei şi măceşepentru gripă

Câte o cană de ceai de teisau de măceşe combinată cumiere şi lămâie este un remediusigur contra gripei. Ceaiul demăceșe proaspete este bun pen-tru răceală şi gripă, princonţinutul ridicat de vitamina C.De altfel, tabletele de vitaminaC sunt produse din măcese.

Ceai de ceapă pentru tuse

Se fierbe timp de 10-15minute, 4-5 cepe cu tot cu foiîntr-un litru de apă. Zeama sestrecoară şi se îndulceşte cumiere de albine. Ceaiul de ceapăse bea cu înghiţituri rare, peparcursul unei zile. Se consumăpână cînd tusea dispare. Ceapa e o comoară pentru sănătateanoastră. Ea conţine substanţenutritive, precum calciu, fosfor şi acid ascorbic, adică vi-tamina C.

Băile fierbinţi:

Atunci când deja simtiţifrisoane, când începe să vă curgănasul, iar durerile de gât se facsimţite, băile fierbinţi sunt aju-torul cel mai la îndemână pentrua opri boala în faza incipientă.Aceste băi, au un puternic efectantigripal, deoarece scad con-siderabil rezistenţa microbilor.

Este important, pentrua scăpa de răceală, săte îmbraci mai gros şi să te fereşti de la a trecede la o temperatură caldăla una rece.  

Publicat în Sfatul bunicii
Vineri, 27 Iunie 2014 00:00

Tratamente naturiste pentru hemoroizi

O patologie desîntâlnită cucare mulţi oameni se confruntă înspecial datorităregimului de viaţăactual estereprezentată de he-moroizi. 

Hemoroizii nu sunt, așa cumde multe ori am auzit,excrescenţe cărnoase la nivelulanusului. Hemoroizii suntreprezentaţi de dilatările venelorcare în mod normal se găsescla nivelul canalului anal.Dilataţiile sunt progresive, pânăajung să prolabeze în exteriorulcanalului anal (se exteriorizează) 

Venele hemoroidale au rolul,în condiţii normale, de a menţinecontinenţa anală, astfel niciscaunele, indifierent dacă suntnormale sau diareice, și niciflatulaţiile să nu se poată exte-rioriza involuntar. 

Cauzele care favorizeazăapariţia hemoroizilorsunt multiple, în generaltoate acele cauze careduc la creșterea presiuniisângelui în aceste vene. 

Cel mai important simptomrelatat de pacient și pentru carese și prezintă la medic estereprezentat de durere. Uneorihemoroizii sunt atât de dureroșiîncât pacienţii evită să mai aibăscaun. 

Cum tratămnaturisthemoroizii ?

În primul rând alimentaţiași respectarea condiţiilor igienicesunt de baza. Trebuie consumatealimente ca: legume, fructe,tărâţe, iaurturi cu fibre etc. șide asemenea să se bea aproximativ doi litri de lichide pe zi.Nu sunt indicate medicamenteca laxative (sunt iritante) și nicialimente precum cafea, dulciuriîn cantităţi mari.

Plantele indicate în aceastăpatologie sunt: afin, alun (coajaalba), angelica, brustur, busuioc,castan, coada-șoricelului,creţișoara, frasin, gorun, gutui(seminţe), mușeţel, nalbă,păpădie, pedicuţă și tătăneasă.

Se pot face din aceste plante,în crizele dureroase, băi caldede șezut care vor ameliora dur-erea, iar dacă sunt sângerări sevor folosi supozitoare cu propolisce au efecte cicatrizante.

De asemenea se pot obţinedin aceste plante unguente foarteutile în ameliorarea acestei pa-tologii. Iată cum se prepară: semărunţesc 50 de grame deplante peste care se toarnă câte-va picături de alcool cât să leumezeasca. Se lasă apoi 24 deore, după care se vor amestecacu 250 de ml de ulei vegetal(ideal de măsline) și se vor fierbe3 ore. Se va separa sedimentul(ceea ce se depune la fundul va-sului în care aţi fiert amestecul)de ulei în care se va pune 30 degrame de ceară de albine pentrua-l stabiliza. Mai apoi se puneunguentul astfel obţinut în re-cipiente curate cu capac în carese va păstra în locuri răcoroase.La fiecare criză dureroasă se vafolosi acest unguent, însă nutimp îndelungat ci doar câtevazile, căci are tendinţa de a subţiapielea și de a sensibiliza mucoasacare se poate leza, apărând fisurianale sau alte patologii maigrave.

Un alt tratament naturistindicat în ameliorarea hemoroizilorse face cu frunze deștejar. Se aleg aproxi-mativ 20 de frunze deștejar care se vorfierbe la foc mic 10minute în 250 de mlde apă. Se va acoperivasul și se lasă la in-fuzat alte 10 minute.Cu această soluţie sefac spălături de șezutsau se pun compresede mai multe ori pe zipână la ameliorarea simptomatologiei.

Publicat în Tratamente naturiste

Pentru casarcina săînceapă în cele mai bunecondiţii e bine săvă gândiţi laaceasta până lasurvenirea ei. Etapapreconcepţionalăeste o perioadă deo mareimportanţă ce serăsfrânge atâtasupra rezultatu-lui final al sarcinii,cât și asuprasănătăţii viitoruluicopil. Sarcinaneplanificată șinedorită de fe-meie saunerecomandatăde medic esteexpusă unorriscuri consider-abile pentrumamă și copil. Înprimelesăptămâni desarcina, când nicimăcar nu știţidacă sunteţiînsărcinată, dez-voltarea copiluluipoate fi ușorafectată de fac-torii profesionali și de mediul am-biant dăunător(factori chimici,radiaţie s. a.),consumul de al-cool, folosireaunor medica-mente. Maladiileacute sau cronicepe care le aveţi,de asemenea, potcomplica evoluţiasarcinii și pune înpericol sănătateadumneavoastră șia copilului pe careîl purtaţi.

Fiecare cuplu înainte de a planificaun copil trebuie să facă o evaluaremedicală a factorilor de risc pentrusarcina și nașterea copilului. Pentru areduce riscurile ce pot pune în pericolsănătatea dumneavostră și a viitoruluicopil, urmaţi recomandările indicatemai jos: 

 1. Evitaţi o sarcină nedorită.Preveniţi o graviditate nedorită,evitaţi sarcinile la un interval mai micde 2 ani, până la vârsta de 18 ani șidupă 35 ani prin aplicarea metodelorde contracepţie.
 2. Efectuaţi un control medical înainte de a planifica o sarcina.Pentru a exclude o maladie extragenitalasau ginecologică ce ar putea complicaevoluţia sarcinii, efectuaţi un controlmedical înainte de a planifica sarcina.
 3. Consultaţi specialiștii dacă aveţio anamneză obstetricală complicată (avort spontan habitual,sarcină prematură, moarte perinatală).În caz de anamneza obstetricalăcomplicată, se recomandă un controldetaliat înainte de sarcina, pentru iden-tificarea factorilor care determină aceas-ta patologie și efectuarea tratamentuluinecesar care ar reduce riscurile pentrusarcina ulterioară.
 4. Nu fumaţi. Evitaţi să vă aflaţi într-o încăpere în care sefumează. Fumatul reduce substanţialșansele de a naște un copil sănătos.
 5. Nu consumaţi alcool. Consumul etapapreconcepţională și pe parcursul sarciniipoate cauza întreruperea sarcinii șianomalii de dezvoltare a fătului.
 6. Alimentaţi-vă corect. Folosiţi o dietă bogată în vitamine (legumeși fructe). Este raţională folosirea com-plexelor de polivitamine (în special avit. B și acidului folic) pentru a reduceriscul malformaţiilor la făt. Evitaţi sur-plusul și deficitul de greutate.
 7. Nu folosiţi alte medicamente decât cele recomandate demedic.
 8. Evitaţi lucrul greu și în condiţii nocive. Lucrul greu și în condiţiinocive este contraindicat în perioadapreconcepţională și pe parcursul sarcinii.
 9. Excludeţi riscul de a avea o mal-adie cu transmitere sexuală. Maladiile cu transmitere sexuală (herpes,sifilis, gonoree, chlamidie, HIV/ SIDA)pot afecta sănătatea dvs. și a viitoruluicopil. Evitaţi contactele sexualeîntâmplătoare. Dacă aveţi un risc sporitde a contracta o maladie cu transmiteresexuală, la fiecare act sexual folosiţiprezervativul. Înainte de a planifica osarcină, ar fi bine să excludeţi factoriiinfecţiosi sus menţionaţi prin efectuarea investigaţiilor (analizelor)corespunzătoare.
Publicat în Viaţa de cuplu
Vineri, 27 Iunie 2014 00:00

Exerciţii fizice după naștere

E xerciţiile fizice efectuate în mod regulatoferă proaspetei mame o diversitate deavantaje, între care o întoarcere mai rapidă la forma fizica de dinaintea sarcinii și o capaci-tate mărită de a face faţă nevoilor nou-născutului. Înainte de a începe un program deexerciţii de recuperare postnatală trebuie să văconsultaţi întotdeauna doctorul.

Avantajele exerciţiilor fizice postnatale

 • - Refacerea și recuperarea după naștere suntmult mai ușoare
 • - Revenirea la forma fizică de dinaintea sarciniieste mult mai rapidă
 • - Mama are mult mai multă energie pentru aputea face faţă necesităţilor bebelușului
 • - Depresia și stresul se reduc 

Acordaţi-vă mai intâi o perioada de recuperare

Nașterea unui copil implică o solicitare deosebităa organismului, chiar dacă femeia a avut parte de onaștere ușoara și fără complicaţii.

Se impunurmătoarele sfaturi:

 • - Nu vă simţiţi obligate să efectuaţi anumite ex-ercitii fizice daca nu vă simţiţi în stare. Ascultaţi-văcorpul! În prima săptămână și chiar mai mult, estemai important să vă odihniţi și să vă petreceţi timpulnumai în compania copilului, decât să va petreceţitimpul în parc, alergând.
 • - Sarcina afectează mușchii abdominali. Este important ca înainte de a începe un program riguros derecuperare a musculaturii abdominale să fiţi sigurăcă aceasta s-a vindecat complet. Pentru a verificaacest lucru, întindeţi-vă pe spate și puneţi o mînă peabdomen. Expiraţi, ridicaţi-vă capul și umerii de pepodea și apăsaţi-vă pe burtă. Căutaţi prin palpareorice gol existent în mușchii abdominali. Daca nusunteţi destul de sigure, consultaţi-vă doctorul!
 • - ţineţi minte că ligamentele și articulaţiile văsunt încă slăbite în următoarele trei luni, așa căevitaţi să faceţi exerciţii ce implică un grad mare dedificultate și care vă solicită să faceţi mișcări bruște. 

Exerciţiile după naștereaprin cezariană

Operaţia de cezariana presupune nașterea copiluluiprintr-o incizie chirurgicală în peretele abdominal șiuter, care este apoi cusută. Trebuie să urmaţi în-deaproape sfaturile medicului, dar puteţi ţine seamași de câteva recomandări generale:

- Pentru a reduce riscul formării cheagurilor desânge, asistenţa din spital vă poate cere să executaţianumite mișcari din picioare și exerciţii de respiraţie.

Urmaţi întocmai toate sfaturile:

 • - După ce aţi ieșit din spital, urmaţi pas cu pas toate sfaturile date de medic
 • - În general, în primele trei zile trebuie evitatăorice activitate fizică
 • - Timp de câteva săptămâni trebuie să evitaţi săcăraţi greutăţi
 • - În timpul primelor săptămâni, exerciţiile aerobiceregulate nu sunt recomandate – cel mai bine este săașteptaţi până după controlul de șase săptămâni.

Exerciţii generale și recomandări

Este necesar să cereţi sfatul mediculuidumeavostră, dar se impun și câteva sfaturi generale:

 • - Purtaţi un sutien adecvat care să vă susţinăpieptul
 • - Nu faceţi exerciţii care vă pot cauza problemela piept
 • - Faceţi exerciţii după ce alăptaţi și nu înainte dealăptare, când aveţi sânii plini de lapte și grei
 • - Încercaţi să faceţi exerciţii trei sau patru zilepe săptămână
 • - Dacă vi se taie respiraţia sau ameţiţi în timpulexerciţiilor, încetiniţi ritmul sau opriţi-vă
 • - Dacă observaţi vreo schimbare în scurgerilevaginale postnatale, cum ar fi o schimbare de culoaresau de consistenţă, consultaţi-vă imediat doctorul.Este posibil ca gama de exerciţii efectuată să fieprea solicitantă
Vineri, 27 Iunie 2014 00:00

Varicele - profilaxie și tratament

Varicele reprezintă dilataţii perma-nente ale venelor superficiale dela nivelul membrelor inferioare.

Boala este mai frecventă la femeile cuvârste între 20 și 50 ani.

De remarcat faptul că varicele reprezintă oconsecinţă a presiunii crescute în sistemulvenos superficial. Această creștere a presiuniieste cauzată de refluxul de sânge venos dinsistemul venos profund în cel superficial. Lapersoanele sănătoase sângele venos circulăprin membrele inferioare de la periferie cătreinimă și de la suprafaţă către profunzime.

Astfel, prin această întoarcere nefireascăa sângelui din sistemul venos profund în celsuperficial se produce o creștere a presiuniivenoase la nivelul venelor superficiale cudilataţia și alungirea lor - deci cu formarea depachete varicoase. Sângele stagnează la acestnivel cu diverși produși de metabolism aiţesuturilor și cu repercusiuni asupra tegu-mentelor – pigmentarea, adică colorarea brună,subţiere creare de condiţii de producere deulcer varicos - lipsa de substanţă la nivelultegumentelor.

O anamneză minuţioasă descoperăcauzele de producere a varicelor care de obicei sunt:

 • - moștenirea - factorul genetic în peste80% din cazuri
 • - sarcina
 • - obezitatea
 • - profesiile care presupun statul în picioare timp îndelungat (frizerii, ospatării, chirurgii,stomatologii, vânzătorii, profesorii)

Prevenirea apariţiei varicelor sau limitarea înmulţirii lor se face prin:

 • - evitarea staţionării timp îndelungat în pi-cioare, fără mișcare
 • - evitarea expunerii prelungite la soare
 • - se recomandă perioade de repaus cu picioarele întinse și ridicate la 15 -30 grade.
 • - ciorapi elastici care vor fi purtaţi atuncicând se stă în picioare timp îndelungat
 • - activitatea fizică susţinută (mers pe joszilnic cel puţin 2-3 km, gimnastică, înot)
 • - dietă bogată în fructe, legume, lichide celpuţin doi litri zilnic
 • - consultaţie periodică la medicul flebolog

După examinarea de către specialist avenelor de la nivelul membrelor pelvine serecomandă un examen ecografic vascular Doppler.

În ceea ce privește tratamentul, acesta vafi adaptat fiecărui caz în parte.

Tratamentul chirurgical reprezintă soluţiacea mai bună, cu cele mai bune rezultate șicele mai puţine recidive.

În ultimul timp, au luat amploare tehnicimicrochirurgicale (incizii care nu se mai văddupă câteva luni) cu avantaje foarte importantepentru pacienţi:

 • - nu este necesară spitalizarea. Pacientulpleacă acasă pe picioare la aproximativ o orădupă intervenţia chirurgicală.
 • - nu este dureroasă datorită tehnicilor șiinstrumentelor moderne de anestezie.
 • - nu se întrerupe activitatea zilnic obișnuită.- refacere rapidă.
 • - dispariţia rapidă a sistemelor care au determinat pacientul să vină la medicul flebolog:dispar durerile și umflăturile de la nivelul pi-cioarelor; venele superficiale multiple și umflatede la nivelul picioarelor dispar și ele; coloraţiabrună de la nivelul picioarelor se amelioreazăfoarte mult; închiderea eventualelor ulcerevaricoase; nu se mai văd varicele pe membreleinferioare; aspect estetic foarte bun și rapid.

Scleroterapia este o metodă complementară- secundară - de completare, de tratament avaricelor.

Pentru programări sunaţi la 0348/882. 588

Publicat în Doctorul ne spune

Este important să reţineţi că dacă un copil prezintă simp-tomele de mai jos, nu înseamnă obligatoriu că este un con-sumator de droguri. Prezenţa unor simptome din cele enu merate mai jos poate fi determinată şi de starea de stres aadolescenţilor. Alte simptome pot fi semne ale unei depresii ne-diagnosticate sau a altor probleme de sănătate. Oricum acestesimptome merită atenţie mai ales dacă persistă sau se repetăperiodic. O consultaţie la un psiholog, poate fi de mare folos pen-tru a-l ajuta pe tânăr să depăşească o situaţie de criză şi să fieajutat pentru a-şi dezvolta căi eficiente de rezolvare a prob-lemelor din viaţa sa.

Semne fizice:

 • - pierderea /creşterea poſtei demîncare, o inexplicabilă scădereasau creşterea în greutate, oriceschimbare a obiceiurile ali-mentare.
 • - schimbarea ritmului mersului, oîncetinire sau o înţepenire amersului, o slabă coordonare amişcărilor
 • - insomnie, trezirea la oreneobişnuite, o lene neobişnuită
 • - ochii roşii şi înlăcrimaţi, pupilemai mari sau mai mici decat deobicei
 • - palme umede şi reci, mâinitremurătoare
 • - faţă roşie sau palidă
 • - miros de substanţe la expiraţie, din corp sau de pe haine 
 • - foarte activ, excesiv de vorbăreţ- secreţii nazale ca la răceală, extremităţi reci 
 • - urme de înţepături pe antebraţe sau picioare 
 • - mereu mucos, greţuri şi vomefrecvente, sau transpiraţii ex-cesive
 • - puls neregulat

Semne comportamentale:

 • - schimbare în atitudine, compor-tament sau personalitate fărăo cauză aparentă
 • - schimbarea prietenilor sauevitarea celor vechi, nu vrea săvorbească despre prietenii ceinoi sau aceştia sunt cunoscuţica şi consumatori de droguri.
 • - schimbare în activităţi, hobby-uri sau interese
 • - scăderea performanţelor şcolare,sau la muncă, întarzieri la şcoală,absentări nemotivate sau abandon şcolar
 • - schimbarea comportamentuluiacasă, pierderea interesului pentru familie şi activităţile defamilie
 • - dificultăţi de concentrare, distrat,uituc
 • - o lipsă de motivaţie în general,pierderea energiei, a stimei desine, o atitudine de nepăsare
 • - frecvent hipersensibil, îţi pierderepede cumpătul, sau are re-sentimente puternice
 • - stări de iritabilitate sau mânie
 • - stare de prostraţie sau dezorientare 
 • - comportament excesive secretos
 • - accidente de maşină
 • - necinste cronică
 • - o nevoie inexplicabilă de bani, fură bani sau obiecte pentru afi vândute
 • - paranoia

Clasificarea drogurilor:

Droguri care inhibă centrii nervoși:

 • - cannabisOpiacee:
 • - opiu
 • - morfina
 • - derivaţii de morfină- heroina
 • - metadona
 • - petidina
 • - codeina
 • - barbiturice
 • - tranchilizante

Droguri carestimulează centrii nervoși:

 • - cocaina
 • - amfetamine
 • - crack-ul

Droguri halucinogene:

 • - LSD
 • - ecstasy
 • - phenciclidina
 • - peyote
 • - psilocybina sipsilocyna

Inhalanţi:

 • - solvenţi organici 
 • - lacuri, vopsele(„Aurolac”)
 • - gaz
 • - adezivi
 • - benzine ușoare heia este schim-barea.

Trebuie să fiţi atenţi la copiii dumneavostră, să îicunoașteţi și să fiţi lângăei în orice moment altfelnu puteţi obseva schim-barea apărută în viaţa lui.Nu uitaţi că este foarteimportant să fiţi acolo săfiţi prezenţi pentru copiluldumneavostră.

 

Publicat în Copilul tău

Endoscopia digestivă superioară este ometodă de investigaţie ce permite ex-plorarea interiorului esofagului,

stomacului și primei părţi a duodenului cuajutorul unui dispozitiv subţire și flexibilprevăzut cu o sursă de lumină și cu ocameră video la vârf. Această investigaţiese mai numește gastroscopie și este ceamai bună metodă de examinare a esofagu-lui, stomacului și duodenului. Aceastămetodă permite: vizualizarea mucoaseitractului digestiv superior prin trans-miterea de imagini la un monitor HD, efec-tuarea de fotografii digitale, prelevarea debiopsii, extragerea de corpi străini,tratarea varicelor esofagiene, diagnosti-carea și tratarea hemoragiilor digestivesuperioare, dilatarea stenozelor, diagnos-ticarea și îndepărtarea polipilor.

Când este indicat să efectuaţi o endoscopie?

Se recomandă pentru diagnosticarea es-ofagitelor, gastritelor și duodenitelor sau a di-verticulilor esofagieni, varicelor esofagiene șigastrice, herniilor hiatale și mai ales pentrudepistarea tumorilor.

Faceţi o endoscopie și dacă aveţi simptomeca vărsături, dificultăţi de înghiţire, scădere îngreutate, dureri abdominale. Se mai recomandăla pacienţii cu anemie fără o cauză cunoscută,sau care au avut o hemoragie digestivă, saupacienţi cu tratamente antiinflamatorii sau cuantecedente de ulcere gastrice sau duodenale.Pacienţii cu risc familial de cancer și pacienţiicu afecţiuni cu risc crescut de a dezvolta tumorisau operaţii de cancere digestive sunt urmăriţiendoscopic periodic.

Cum se realizează o endoscopie? 

Pentru a obţine imagini cât mai clare esteindicat să nu mâncaţi sau să beţi nimic cu 6-8ore înainte de efectuarea unei endoscopii. 

Pentru a diminua disconfortul resimţit de pacient, gâtul acestuia va fi amorţit cu ajutorulspray anestezic. Pe parcursul investigaţiei,medicul va putea introduce aer sau apă pentruobţinerea unei imagini cât mai bune sau vaputea aspira secreţiile sau aerul.

Se va introduce în gură o piesă din materialplastic care va proteja endoscopul de dinţii pa-cientului. Endoscopul va fi introdus încet îngură, apoi pacientul va fi rugat să înghită pentrua facilita pătrunderea endoscopului. Mediculva introduce apoi endoscopul observând iniţialesofagul, apoi acesta va vizualiza stomacul șiîn final duodenul. În timpul examinării pot săapară senzaţie de greaţă, vomă, balonare. Dupăterminarea investigaţiei, care nu trebuie sădureze mai mult de câteva minute, endoscopuleste retras încet. În timpul examinării pacientulnu va întâmpina dificultăţi de respiraţie pentrucă endoscopul lasă suficient spaţiu astfel încâtbolnavul va putea respira fără probleme.

Medicul trebuie să știe înainte de învestigaţiedacă sunteţi alergic la vreun medicament, dacăaveţi vreo afecţiune cardiacă, dacă folosiţimedicamente anticoagulante sau aţi avutsângerări. Rezultatul investigaţiei poate fi co-municat imediat după efectuare.

Pot să apară complicaţii ?

Complicaţiile ce apar după efectuarea uneiendoscopii sunt rare și sunt reprezentate deregulă de mici sângerări și ulceraţii ale mucoasei,care dispar fără un tratament special. În liter-atura de specialitate se menţionează că extremede rare perforaţiile de perete, complicaţieimportantă se rezolvă chirurgical. Pentru ceicu proteze valvulare se recomandă un antibioticpreventiv pentru combaterea infecţiilor.

Nu trebuie să ezitaţi să efectuaţi o endo-scopie digestivă superioară dacă medicul vărecomandă, deoarece această metodăperformantă de diagnostic vă poate ajuta săpreveniţi sau să trataţi în fază incipientă oboală digestivă, iar în cazul urgenţelor vă poatesalva viaţa.

Dr. Eduard Neculcea

Publicat în Doctorul ne spune

Pentru că foarte multă lumese întreabă ce înseamnă "igienizaredentară" vom explica acest termenîn câteva rânduri. Igienizareadentară este de 2 tipuri: igienizareaprofesională şi igienizareapersonală, individuală.

Igienizarea profesională serealizează în cabinetul stomato-logic şi constă din următoarelemanopere: detartraj, airflow, periajşi fluorizare.

Igienizarea individuală serealizează de către fiecare din noiacasă, zilnic, minimum de 2 ori pezi (dimineaţa şi seara), cu ajutorulperiuţei de dinţi şi a pastei, dar şia mijloacelor auxiliare de igienadentară: aţă dentară, apă de gură,periuţe interdentare.

Periajul zilnic trebuie comple-tat de o şedinţă de igienizare făcutăîn cabinet, adică detartraj, periajal depozitelor care nu se potîndepărta doar cu periuţa dentară.Este cea mai bună metodă de apreveni gingivita şi boalaparodontală.

Este locul aici să specific faptulcă cea mai bună metodă de eval-uare a stării igienei bucale și ametodelor folosite este vizita lamedicul stomatolog. Doar în cabinet se poate face o igienizareprofesională periodică. Pe de altaparte, indiferent cât de eficientesunt mijloacele și metodele de igi-enizare, sunt necesare în primulrând perseverenţa și colaborareacu medicul stomatolog. Folosescfoarte mult termenul de igienizareși nu de periaj și veţi vedea de ce.

Ședinţele de profilaxie adicătratamentele de igienizare dentarăregulate sunt esenţiale înmenţinerea sănătăţii și frumuseţiidinţilor tăi. Din păcate, de celemai multe ori avem tedinţa de ale amâna, trecând mai mult de 6luni de la ultima vizită la mediculstomatolog. În cele ce urmeazăvă prezint doar o parte din motivelepentru care trebuie să mergeţi lamedicul stomatolog periodic pentruigienizare profesională.

Mai puţine carii

Prin eliminarea bacteriilor(producătoare de acid) din cavitatea

bucală se reglează ph-ul salivar,încât acesta devine mai puţin nocivpentru ţesuturile dure dentare, iarprin fluorizare smalţul devine mairezistent la atacul acid.

De asemenea, ședintele complete de profilaxie (detartraj, periajprofesional, air-flow și fluorizare)realizate cel puţin de 2 ori pe an îipermit specialistului să observedin timp orice problemă care arputea semnala apariţia cariilor.

Parodontiu sănătos

Inflamaţia gingivală esteprodusă de placa bacteriană.Semne ale inflamaţiei gingivalesunt sângerarea (la periaj sauspontan), înroșirea gingiilor, tume-fierea, retracţia etc.

Zâmbet alb și strălucitor

Cu toate că nu se albesc pro-priu-zis, ca în cazul albirii profe-sionale, coloraţiile exogene(cauzate de tutun, cafea, ceai, vinroșu etc) vor fi îndepărtate și astfeldinţii vor reveni la culoarea lornaturală.

Respiraţie fresh

Respiraţia neplăcută este, înprimul rând, consecinţa unei igienedentare necorespunzătoare. Tartrulși resturile alimentare care nu potfi îndepărtate prin simpla periereduc la apariţia halenei fetide.

Lucrări protetice„longevive”

Prin igienizarea profesionalăa lucrărilor protetice, acestea sevor integra în mediul oral și vor fifuncţionale și estetice pentru operioadă îndelungată de timp.

Fără tratamente complexe

Cariile și alte afecţiuni dentarepot fi depistate cu ușurinţă încadrul ședinţei regulate de profi-laxie. Dacă problema este depistată încă de la început, specialistul vaîmpiedica evolutţa ei și, implicit,pierderea dinţilor sau tratamentelecomplexe.

Economie

Faptul că problemele dentarepot fi depistate în fază incipientăduce la evitarea tratamentelorcomplexe și, implicit, a costurilorsemnificative.

NU cancerului oral!!!

Cancerul oral este unul dintreele mai periculoase tipuri de cancer, în special pentru că în majori-tatea cazurilor este descoperitprea târziu. El nu prezintă simp-tome specifice în faze incipiente,însă poate fi depistat cu ajutorultestului Oral Cancer Screening.

În timpul ședinţei regulate deprofilaxie, medicul stomatolog vaobserva dacă există leziuni sauzone suspecte în cavitatea oralăși ne va recomanda realizareaScreening-ului.

Dacă este depistat în faze in-cipiente, cancerul oral se poatetrata.

Risc de afecţiunicardiovasculare

Specialiștii atrag tot mai multatenţia asupra legăturii dintresănătatea orală și starea desănătate a întregului organism. S-a demonstrat faptul că igienaprecară și problemele dentare ne-tratate duc la răspândireainfecţiilor în corp prin fluxul sangvinși la apariţia unor afecţiuni graveprecum bolile de inima sau AVC-ul.

Fii un MODEL!

Pentru cei care au copii, re-spectarea ședinţelor regulate deprofilaxie este un exemplu demnde urmat pentru micuţii lor. Cuatât mai importantă este aceastărutină, cu cât cariile la copii sedezvoltă mult mai rapid decât încazul adulţilor. Pentru a avea unzâmbet sănătos, copiii trebuie sădeprindă de mici regulile unei igenedentare corespunzătoare.

Publicat în Doctorul ne spune

Ce reprezinta de fap implantul dentar?

• Implantul este, de fapt o piesămetalică turnată, realizată din titance se fixează în osul maxilar saumandibular și are ca principalobiectiv înlocuirea rădăcinii unuidinte lipsă.

• Ca arhitectură, implantul seprezintă ca un șurub, forma safiind dictată de locul și calitateaosului în care se inseră.

• Este practic cea mai modernăformă de înlocuire a dinţilor absenţide pe arcada, indiferent de numărulși localizarea lor cu cea mai ridicatărată de succes atât din punct devedere estetic cât și funcţional

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze atâtpacientul cât și mediculpentru realizarea unui implant reușit?

• Primul pas pe care trebuie să îlfacă un pacient este vizita în cab-inetul de medicină dentară undespecialistul, în urma examenuluidirect și al celui radiologic va eval-ua cantitatea și calitatea osului încare se va insera implantul.

• În urma acestei evaluări se vastabili dacă există sau nu nevoiade intervenţii suplimentare pentruîmbogăţirea ofertei osoase

• Următorul pas este acela deevaluare a stării generale desănătate cu ajutorul câtorva analizemedicale uzuale pentru a stabilidacă există contraindicaţii tempo-rare sau absolute de naturăsistemică în efectuarea intervenţieicum ar fi bolile cardiace necom-pensate, diabetul, leucemia, cirozahepatică, infecţiile persistente ne-specifice și specifice gen TBC, SIDA,sifilis.

Cei mai mai mulţi pacienţifug de durere. Cât dedureros este un implantdentar?

• În ciuda complexităţii intervenţieide inserare a implanturilor dentareeste una dintre cele mai ”pri-etenoase” manopere din medicinadentară.

• Practic ca și termen decomparaţie riscul de apariţie adurerii intraoperator este multmai ridicat la o simplă extracţie,toate manoperele chirurgicale efec-tuându-se sub anestezie locală

• În plus de asta, la Smile Designoferim posibilitatea pacienţilornoștrii să opteze pentru efectuareaintervenţiei sub sedareintravenoasă și sub atentasupraveghere a medicului anestezist

Afectează implantul dentaractivitatea zilnică socio-profesionala a pacientului?

• În mod normal activităţile coti-diene ale pacientului nu sunt per-turbate de primirea unor implanturidentare, atât din punct de vedereprofesional cât și al relaţiilor so-cio-umane

• Riscul apariţiei de discomfortpostoperator este minim, singuraobligaţie a pacientului fiindmenţinerea unei igiene riguroasea cavităţii bucale, motiv pentrucare nu există practic nevoia uneiperioade de recuperare.

Ce interval de timp e necesar până să se poatăaplica partea coronară?

• Terapia implanto-protetică esteinfluenţată de calitatea osului prim-itor. Astfel, perioada de timpnecesară între etapa chirurgicalăși cea protetică poate varia între3– 4 până la 6 luni

Care ar fi principalele beneficii ale unui implantdentar comparativ cu o lucrare dentară clasica?

• Avantajele soluţiei de tratament

pe implanturi vis-à-vis de lucrărileprotetice clasice sunt evidente șitrebuiesc sintetizate pe mai multeplanuri

• Principalul avantaj este cel esteticoferind pacientului și mediculuideopotrivă posibilitatea realizăriiunor lucrări cu un aspect anatomicatât în ceea ce privește forma șiculoarea dintelui cât și alţesuturilor învecinate

• Un al doilea avantaj major ar fifaptul că este o soluţie de tratament mult mai conservativă cudinţii vecini care rămân neatinși,fără să fie nevoie ca aceștia să fieșlefuiţi și devitalizaţi ca la punţileclasice

• Confortul este un alt aspect foarteimportant. Din punct de vederefuncţional pacientul nu percepenici o diferenţă între un dinte natural și un implant. În cazulpacienţilor care au pierdut toţidinţii de pe o arcadă sau o mareparte din ei și alternativa ar fi re-alizarea de proteze mobile con-fortul este și mai sporit de faptulcă lucrările pe implanturi sunt fixeeliminându-se astfel problemelede vorbire și masticaţie

• Un ultim aspect, dar nici pe de-parte ultimul ca importanţă esteaspectul confortului psihic alpacienţilor care pe lângă faptulcă arată mai bine, mănâncă maibine, vorbesc mai bine se și simtmai bine.

Publicat în Doctorul ne spune

Florentina Opriș este ofemeie frumoasă,puternică și dornică să îi înveţe pe cei din jurimportanţa mișcării, asportului în viaţa noastră șicum ne putem alimentacorect atât trupul, cât și su-fletul. Florentina este mod-eratorul a două emisiuni dincadrul postului Prima TV, ascris cărţi și a iniţiat cam-panii pentru un stil de viaţăsănătos. Se ghidează dupăun slogan care ar îndemnape oricine măcar să segândească să aleagă un ast-fel de stil de viaţă dacă nu săîl pună deja în practică șianume „Alege să fii sănătos”. Ne-a determinat și pe noisă vorbim cu Florentina și săvă prezentăm sfaturile șiînvăţăturile ei despre tot ceînseamnă sănătos pentrutrup, minte și suflet.De unde dragostea pentrusport? 

- Știu că toţi avem un destinpe acest pământ și, intuitiv, îlsimţim, dar nu îl conștientizăm.De copil, am fost o fire sportivă,dar, gândindu-mă că primafebră musculară am avut-o la9 luni (când am început sămerg), cred că atunci însubconștientul meu s-a formatdragostea pentru mișcare șimai târziu s-a dovedit a fi unlucru foarte bun, că de la vârs-ta de 9 ani am început să facsport de performanţă. 

Dorinţa de a face emisiuniradio și TV când a apărut? 

- Pentru că am simţit petrupul și pe mintea mea încăde copil ce înseamnă să facimișcare și să ai un stil de viaţăsănătos, mi-am dorit să transmit asta cât mai multor oa-meni. După anii ‘90, când amvăzut că asta e posibil și amvăzut ceva asemănător pe un canal de televiziune american,atunci a început dorinţa mea...știi cum e vorba aceea „ai grijăce îţi dorești că se poate în-deplini”, în cazul meu s-a șiîndeplinit, dar nu s-a întâmplatdoar că mi-am dorit acest lucruși atât, dar și găsind soluţiispre direcţia asta.

Militezi pentru adoptareaunui stil de viaţă sănătos.Cât de greu este?

- Acum 8 ani am începutsă fac emisiuni pe Prima Tv,dar oamenii erau preocupaţide carieră, bani și mai puţinde felul în care se simt, aratăși gândesc . Treptat au întelesși au conștientizat că cel maiimportant este să fii sănătos!Sănătatea este stâlpulactivităţilor pe care le între-prindem în fiecare zi. Asta măbucură, chiar dacă la începutprobabil eram privită ciudat,așa se întâmplă de fiecare datăcând faci pionerat într-undomeniu, dar mă bucur căam reușit să găsesc modalităţisă îi determin pe oameni săaccepte acest lucru prin emi-siuni... și prin campaniile mele!

Ai fost premiată FemeiaAnului 2009 în Româniala categoria „Iniţiativă însprijinul semenilor”. Cumai descrie activitatea șice ai simţit când ţi-aufost răsplătite eforturile?

- Am vrut să fiu vizibilă pecât mai multe canale, iarmesajul meu să fie transmisdirect către oameni. Așa a luatfiinţă Asociaţia ”Pentru o viaţăsănătoasă„ a cărei președintesunt și în cadrul căreia am de-marat o campanie amplă cu implicarea instituţiilor statului,campanie ce poartă numele„Alege să fii sănătos„ un slogancare îi face pe oameni săînţeleagă faptul că de ei de-pinde sănătatea și starea debine, de ce fac zilnic la acestcapitol. Am derulat diverseacţiuni cu mare bucurie și cucredinţa că fac ceva bun! Cândam fost anunţată că amcâștigat acest titlu a fost caun imbold de a merge înainte,o confirmare că sunt pe drumulcel bun și că mesajele meleau ajuns acolo unde trebuie. 

”Mi-am dat seamacă motivația,susținerea șiinformarea suntfoarte importante” 

Cât de greu a fost să intriîn casele și apoi în viaţaoamenilor cu conceptulde sănătate? 

- M-am gândit că ceea cefac eu cu cele două emisiuniale mele „Sport cu Florentina”și „Sport, dietă & o vedetă” săfie ca picătura chinezească, săvină în fiecare zi și să dezvoltedorinţa în fiecare persoană căpoate să facă ceva la acestcapitol, că este capabil și încadrul emisiunilor să găseascăși informaţiile necesare. M-amgândit la un program ce sedorește a fi un stimulent realpentru fiecare dintre voi, pentrua face mișcare sub orice formăar fi, pentru a adopta oalimentaţie sănătoasă și a văinforma despre sănătate,frumuseţe, sport și echilibru ! 

Știm că ai lansat în acestscop mai multe CD-uri șiDVD-uri. Care a fost scop-ul lor și dacă l-au atins? 

- De-a lungul timpului mi-am dat seama că motivaţia,susţinerea și informarea suntfoarte importante. Mi-am datseama ca unii se jenează, iaralţii nu au timp să meargă într-un cadru organizat să facămișcare. Atunci mi-a venitideea să creez ceva pentruaceastă categorie de oameni!De curând, am scos pe piaţănoul meu DVD „Exerciţii pentrutrup și sfaturi pentru suflet”.Vrei să fii sănătoasă șifrumoasă mereu? O întrebarece vrea un răspuns pozitiv dinpartea fiecărei femei și astam-a determinat să pun pe unDVD programul pe care și euîl urmez: 28 de minute de“Sport cu Florentina” pe carele poţi viziona pe calculatorulsau DVD-ul tău, având posibil-itatea de a-ţi lucra frumos cor-pul. În timp ce îţi lucrezi trupul,am îmbinat și sfaturi pentrusuflet, așa consider că îţi creeziun echilibru și îţi poţi relaxamintea, iar asta va face dintr-un program de exerciţii o formăde relaxare oriunde ai fi! 

Dacă tot suntem la acest capitol vreau să vorbim și despre cele două cărţicare le-ai publicat: ”Sport,dietă & vedete” și ”Trupși suflet sănătos și fru-mos”. Spune-ne ceva de-spre fiecare. 

- Prima mea carte „Sport,dietă & Vedete„ îmbină într-un mod excelent informaţiipreţioase despre sport,alimentaţie, dar și despre felulîn care se raportează la acesteaspecte diverse personaje pub-lice. Cuprinde trei capitole prin-cipale, după cum sugereazăchiar titlul: sport, dietă, opiniilevedetelor despre mișcare șiviaţa sănătoasă în general.Este o carte în care am adunatfoarte multe informaţii și sfa-turi pentru un stil de viaţă cuadevărat sănătos! A doua cartea apărut atunci când mi-amdat seama că vorbeam foartemult despre trup, dar nu abor-dasem cuvântul „suflet” și tre-buie să existe echilibru întrecele două ca să ajungi să fii cuadevărat sănătos și fericit. De-sigur, această idee a fostformată cu ajutorul călătoriilormele și am vrut ca oameniisă înţeleagă și să înveţe, poate,din experienţa mea, dinînţelepciunea unor mari iniţiaţipe care i-am întâlnit în Hi-malaya și din poveștile de viaţăinteresante ale câteorva vedetefoarte îndrăgite. Iubire,recunoștinţă, credinţă, spiritu-alitate, alimentaţie echilibrată,mișcare, remedii, sfaturi, tru-curi sunt doar câteva cuvintecheie care definesc trupul și sufletul acestei cărţi. O carte pentru fiecare zi.Deschide oriunde, citește, aplică, sigur mesajulte va ajuta! 

Ai primit distincţii ca ambasador BioLife-Care și Best Trainer în aerobic&fitness.Cât de greu este să fii cel mai bun? 

- Sportul de performanţă te educă și teformează în așa fel încât să nu faci greșeli, săfaci lucrurile perfecte! Trebuie să fii consecvent...Acesta este sportul de performanţă... dacă aiși aptitudini în domeniul tău de activitate atuncicred că a fi bun vine de la sine. Această atitudinecred că mi-a împins limitele pentru a ajunge„cel mai bun” cum zici tu. 

Se apropie luna sărbătorilor de iarnă.Știm ce ne așteaptă pe masa de Crăciun,dar nu știm ce ne așteaptă după, în luptacu kilogramele. Ce sfaturi ne poţi oferi? 

- Faptul că e iarnă nu ar trebui să văîmpiedice să faceţi mișcare în aer liber. Și prinmișcare mă refer la plimbări lungi, ski, patinaj,drumeţii. Știaţi că o oră de patinaj sau de skipoate consuma până la 700 de calorii? Foarteimportant este să reţii că e necesar să bei câteun pahar, două de apă înainte de masă cu 20-30 de minute. O dată așezaţi la masă, luaţiîmbucături mici de mâncare și mestecaţi bine.Nu vă grăbiţi, savuraţi gusturile. Îi daţi astfeltimp creierului să vă inducă senzaţia de saţietate(durează în jur de 20 de minute) 

”Unii oameni au uitat ceînseamnă frumos, echilibru,sănătate, suflet...” 

Ce planuri ai pentru noul an? 

- De curând, am înţeles și învăţat un lucru!Acela că trecutul va scăpa și nu stăpânimviitorul! Doar prezentul ne aparţine și se aflăîn mâinile noastre. Avem la dispoziţie un minut,o oră, o zi, o săptămână. Acest minut, aceastăoră, această zi ne aparţin și să ne străduim săle trăim în pace, bucurie și mulţumire! Suntempe cale de a ne crea viitorul, așa că trăiescprezentul și aștept în bucurie și pace noul an. 

Ce sfaturi le dai cititorilor pentru a avea oviaţă echilibrată cu alimentaţie corectă șimișcare? 

- În primul rând, în zilele noastre inamiculprincipal este stresul. Încercaţi să scăpaţi destres cu ajutorul sportului. Atunci când văantrenaţi, eliberaţi endorfină și acest lucru văînviorează. Practicarea sportului crește producţiahormonală, stabilindu-se în acest fel un echilibru intern și un tonus psihic bun! În al doilea rând,feriţi-vă de alimentele greu digerabile, care nufac decât să vă fure din energie și să vă dea osenzaţie de oboseală și iritabilitate. Spuneacineva că ”toţi oamenii sunt trecători, dar nutoţi trecătorii sunt oameni”. Eu consider cătoţi oamenii sunt oameni, doar că unii au uitatce înseamnă frumos, echilibru, sănătate, suflet,mișcare, stil de viaţă sănătos și au uitat sătrăiască! Dacă conștientizăm că ceea ce facem,mâncăm, gândim sau vorbim este greșit șiîncercăm să ne schimbăm în bine, suntem pedrumul bun pentru o viaţă echilibrată. Fiecarepas contează!

Publicat în Interviuri

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare